Zęby - trzeba o nie dbać

a bezpieczna dla naszego zdrowia nie jest - na każdym opakowaniu jest zalecenie, żeby nie używać częściej niż trzykrotnie w trakcie doby. Jednak są również gumy do żucia i płyny do płukania ust - dobre do usunięcia resztek jed

Dodane: 02-10-2016 09:33
Zęby - trzeba o nie dbać Nie bój się wizyty u dentysty:

Produkty do higieny jamy ustnej

Zęby należy myć dwa razy dziennie. Lepiej nie robić tego po każdym posiłku, ponieważ pasta do zębów wcale taka bezpieczna dla naszego zdrowia nie jest - na każdym opakowaniu jest zalecenie, żeby nie używać częściej niż trzykrotnie w trakcie doby.

Jednak są również gumy do żucia i płyny do płukania ust - dobre do usunięcia resztek jedzenia po posiłku. Bardzo ważne jest również korzystanie z nici dentystycznej - tutaj już nie ma limitów, absolutnie nam nie zaszkodzi.


Jak długo myjesz zęby swoją szczoteczką?

Szczoteczka do zębów to podstawowe nadrzędzie do dbania o higienę jamy ustnej. Jednak większość Polaków zapomina o tym, że powinniśmy ją regularnie wymieniać. Przeciętnie używamy tej samej szczoteczki przez okres ok. 1,5 roku. To zdecydowanie za długo! Ten "gadżet" należy zmieniać co pół roku, lub nawet co trzy miesiące. Przede wszystkim - jeśli czyścimy zęby czymś, co już praktycznie nie ma "włosków", to jak chcemy to zrobić dokładnie? Naprawdę warto zwracać uwagę na takie kwestie, zwłaszcza że to naprawdę nie jest wielki wydatek. Czego nie można powiedzieć o wizycie u stomatologa.


O próchnicy

Próchnica zębów (łac. caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.

Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w